Dunaújváros – A majdnem börze

Hááát ez úgy vóóóóóót….hogy….. szóval Csabának megmakkant a vízpumpája. Rendbe tette új csövek stb… végre semmi sem állhatott utunkba, hogy a Dunaújvárosi Veterán Börzére kilátogassunk. Reggel 9 óra a megbeszélt helyen találkozunk.

 

Nagy sebességgel robogtunk egészen a dunaújvárosi MOL kútig.

Még Csaba tankolt én leengedtem a fáradt olajat. Elképesztő, de kézmosó szappan is volt az illemhelyen! (Pedig a benzinkútakon ez nem szokás.) Robogok vissza mikor a hallószerveimbe a következő mondat érkezik.

-Megjöttünk a börzéről. – nézek, hogy mi van?
-Beesett a kuplungpedálom – folytatta Csaba.

Alánézek látom a rudazat jó, tehát nagy a baj. Elvileg az egyik tőcsavar mondhatta fel a szolgálatot. (Ez az iromány írásáig még nem derült ki.)
Jött a kérdés most mi legyen. Hagyjuk ott a Feliciát majd visszajönnek érte egy másik autóval. Mondom a muci faszt. Van vontatókötelünk. Kössük rá a Octavia-ra és hazahúzom. (Voltam oly szemét, hogy Csabának átadtam a meló piszkosabb részét. Én szellemileg támogattam :))

Ezeken az autókon nincsen vonószem. Elől még talál az ember helyet ahova rögzítheti a kötelet, de hátul lehetetlen. A Škoda könyv a hátsó hajtóműre javasolja felkötni. Gyakorlatilag egy hurkot csinál rá az ember.


Azért én is féltem. Oké, hogy újonnan még kibírták, de azóta eltelt közel 50 év. Na mind 1 belevágtunk.

Már már röhejes volt a hazavezető menet. Egy kamionnyi topless nővel sem tudtunk volna ekkora feltűnést kelteni. Előzés közben mellénk álltak az autók, dudáltak, fényképeztek, integettek. Most ugorjunk egy durva 100 km-t. Hazaértünk. Csaba leszedi a kötelet. Közli velem, hogy csöpög a hajtóműolaj. Na mondom megint szívat. Sajnos nem. 🙁

Valamelyik kanyarban a kötél megrántotta a gumiharangomat. Így csepegni kezdett belőle az olaj. Tavaly szereltük az autó ezen részét. Természetesen a jobb oldali pont “fáradtabb”, keményebb gumit kapta el. Szerencse, hogy a frissen hazavonatott autó gazdájának volt egy új harangja. Kaptam játszó ruhát aztán go az akna. Elég gyorsan és ami fontosabb kiválóan elhárítottuk a hibát.

Újvárosi börzén nem voltunk. Milyen volt? Biztosan jó…viszont ha mással nem is, de újabb élményekkel ismét gazdagabbak lettünk.

.

B.R.